Kuva Perniönjokilaaksosta Salossa, etualalla Perniön emännän puku.

Parhaat vinkit Salon seudulle

Mielenkiintoisia kohteita Salon alueella tutustuttavaksi Lehmirannasta käsin.

Salosta löytyy monta vierailun arvoista paikkaa, joten kannattaa jäädä pidemmäksikin aikaa. Teijon kansallispuisto, idylliset ruukkikylät, kartanot, saaristo ja koko rannikkoalue yllättävät – samoin kuin Salon keskustan monipuoliset palvelut, Suomen paras tori ja kuuluisat kesätorstaiset Iltatorit sekä monipuolinen kulttuuri- ja tapahtumatarjonta.
Tutustu: VisitSalo.fi

Lehmirannan vinkit lähialueelle

Luonto- ja muinaispolut

Eeronpolun ja Lehmijärven lähiteiden lisäksi Salosta löytyy lukuisia luonto- ja muinaispolkuja pienten päiväretkien kohteeksi.

Latokartanonkosken luontopolku vanhan myllyn raunioiden ympärillä, helppo, n. 1,7 km, P-alue: Hästöntie 140.

Halikonlahden lintupolku ja esteetön polku, n. 1,9 km, P-alue: Satamakatu 49. Lintutorni.

Vuohensaaren luontopolku luontorasteineen, keskivaativa, n. 1,2 km, P-alue: Satamakatu 102. Kesäaikaan leirintäalueen kahvila palvelee P-alueen vieressä. Mm. minigolfia.

Vaisakon luonnonsuojelualue ja luontopolku jalopuu- ja lehtometsikössä, n. 4,7 km (josta luontopolku 2,5 km), P-alue: Palttatie 22c.

Rikalanmäen muinaispolku rautakaudelta, helppo, 400 m sekä viereinen Linnamäki, vaativa, 2,5 km. P-alue: Rikalantie 77. Kahvila-ravintola Rikalan Krouvi ja kesäterassi muinaispolun vieressä.

Viitankruunun muinaispolku pronssikautisille hautaröykkiöille, josta komeat näkymät Halikonlahdelle, keskivaativa, yhteen suuntaan 500 m, P-alue: Merikulmantie 255.

Kalliolaakson linna ja Yliskylän kirkko

Kesäaikaan yleisölle avoinna oleva Kalliolaakson linna on kahden ihmisen omin käsin rakentama unelma keskellä Perniönjoen historiallista perinnemaisemaa. Linnan muurissa toimii kesäkahvila ja linnan emännän pellava- ja suomenlampaanvillatuotteita sisältävä käsityöpuoti. Itse linna on isäntäväen yksityiskäytössä lukuun ottamatta talvisaikaan järjestettäviä brunsseja ja yksityistilaisuuksia. Matkalla Kalliolaaksoon kannattaa pysähtyä myös Yliskylän pienen puisen kirkon pihamaalla. Kirkko on rakennettu rautakautisen kalmiston ”päälle”. Perniön Yliskylän emännän komea muinaispuku on rekonstruoitu näistä hautalöydöistä. Puku on Eläkeliiton kunniapuheenjohtaja Hilda Katteluksen yllä Lehmirannan juhlasalin seinällä olevassa muotokuvassa.

Teijon kirkko ja Totin luontopolku sekä Mathildedalin keskuspuisto

Keskellä Teijon ruukkikylää mäen päällä seisoo Suomen pienin kivikirkko, hurmaava Teijon kirkko. Kirkon rakennutti ruukinpatruuna Robert Bremer 1829, kiitokseksi Jumalalle ettei hänen ennustamaansa vedenpaisumusta tullutkaan. Vanhat ruukkirakennukset kirkon vieressä ovat saaneet uutta elämää käsityöläisistä ja ravintola-alan toimijoista. Kylätien toiselta puolelta pääsee Totin luontopolulle, joka on vanhaa kartanonpuistoa. Luontopolulla on holvaavia pähkinäpensaita, polkua kehystäviä jyrkkiä kallioita, reheviä puronvarsilehtoja, pieniä koskia ja siltoja – takuuvarmasti mieleenpainuva elämys, etenkin keväällä lehtien puhjetessa puihin. Kannattaa pistäytyä myös viereisen Mathildedalin kylän keskuspuistossa, vaikkapa seikkailu-minigolfradalla.

Vaellus- ja pyöräillyreitit

Lehmirannan lomakeskuksen ohi kulkee Salo–Lehmijärvi–Teijon kansallispuisto -retkeilyreitti ja Kirjakkalan ruukkikylästä alkaen tietenkin myös kaikki Kansallispuiston reitit. Salon keskustasta Lehmijärvelle matkaa on noin 13 km ja Lehmijärveltä Kirjakkalaan n. 8 km. Reitin varrella on mm. laavu, tulipaikkoja ja hieno näköalapaikka. Pituutensa ja korkeuserojen vuoksi reitti on keskivaativa ja soveltuu hyväkuntoisille henkilöille, joilla ei ole liikkumisrajoitteita.

Rannikkoreitti-pyöräilyreitti puolestaan kulkee Salosta Lehmijärvelle hieman eri reittiä teitä pitkin (n. 13,5 km). Lehmijärveltä reitti jatkuu Teijon kansallispuiston läpi ja kolmen ruukkikylän – Kirjakkalan, Teijon ja Mathildedalin – kautta Strömman kanavalle ja jatkuen edelleen Kemiönsaaren eteläkärkeen Kasnäsin satamaan. Kasnäsista voi siirtyä meriteitse Hankoon (ehkä Örön linnakesaarella tai Bengtskärin majakalla piipahtaen) ja jatkaa polkien Tammisaareen sekä takaisin Saloon.

Salon keskusta

Kesäaikaan piipahda ainakin Salon (maan parhaaksi valitulla) torilla, erityisesti torstai-iltaisin. Retkikohteeksi voi ottaa myös Taidemuseo Veturitallin, Nokian entiseen tehdashalliin perustetun elektroniikkamuseon, Wiurilan kartanomuseon tai monet kivijalkaliikkeet ja kirpputorit. Salon maine kauppakaupunkina ei ole tuulesta temmattu.