Eläkeliiton puheenjohtajien muotokuvat Lehmirannan lomakeskuksessa; V.J. Sukselainen, Pekka Silvola, Mauri Paananen, Hannu Tenhiälä, Hannes Manninen ja Eeva Kuuskoski.

Hannes Mannisen muotokuva

Taiteilijana Tapani Rantala 2016

Hannes Manninen

Tapani Rantalan 2016 maalaama muotokuva Eläkeliiton 6. puheenjohtajasta, Hannes Mannisesta. Muotokuva on esillä Lehmirannan lomakeskuksessa Salon Perniössä.

s. 1946 Kuusamo

Hallintotieteiden lisensiaatti 1992. Haapaveden kunnanjohtaja 19701973. Tornion kaupunginjohtaja 19732010. Sai kaupunkineuvoksen arvonimen vuonna 1997. Keskustapuolueen kansanedustaja 1995–2011. Alue- ja kuntaministerinä Jäätteenmäen ja Vanhasen hallituksissa vuosina 2003–2007. Sotilasarvo: kapteeni. Manninen on toiminut myös Lapin liiton ja Raha-automaattiyhdistyksen puheenjohtajana. Eläkeliitto ry:n puheenjohtaja 2012–2015. 

Manninen tarjosi puheenjohtajakaudella Eläkeliitolle asiantuntemustaan ajankohtaisessa kuntapolitiikassa. Ja RAY:n entisenä puheenjohtajana hänen taitonsa olivat arvokkaat, kun Eläkeliitto joutui perustelemaan hankinta- ja kilpailutuslakien mukaisia ratkaisuja RAY:lle. Oli uhkana, että mm. kurssitoiminta omissa kiinteistöissä kuten Lehmirannassa olisi pitänyt kilpailuttaa. Lopulta Eläkeliiton kanta todettiin oikeaksi.
Ihan on näköinen, mutta muutoin kaunis maalaus”, Hannes Manninen kehui muotokuvaansa Suomenmaa-lehden artikkelissa 19.4.2016. Muotokuvaan on ikuistettu jokimaisema Mannisen kotiseudusta muistuttamaan. 

Lähteet:

Taiteilija: Tapani Rantala  

Ylitornion Pessalompolossa syntynyt Tapani Rantala tunnetaan Lappi-aiheisista maalauksista ja muotokuvista. Taiteellisen koulutuksensa hän on saanut Repin-instituutissa, Pietarissa (Leningrad) 1973–1975. Rovaniemellä työskentelevän taiteilijan töitä on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä eri puolilla Suomea ja ulkomailla mm. New York, Hammerfest ja Kirkenes.

Tuotantoon kuuluu yli 200 muotokuvaa, monet tunnetuista suomalaisista, ja erityisesti pohjoissuomalaisista ihmisistä. mm. näyttelijä Sylvi Salonen 1989, mestariurheilija Eero Mäntyranta 1988, mestariurheilija Jouko Törmänen 1981 ja maaherra Hannele Pokka 2008. Seinämaalauksia ja julkisia taideteoksia on nähtävillä mm. Ylitornion kunnantalolla, Saariselän kylpylähotellissa Inarissa, Ivalon Lentoasemalla sekä Lapin yliopiston pääaulassa Rovaniemellä.

Rintalan suurehko poroerotusaiheinen teos oli esillä Eläkeliiton Lomakeskus Karemajoilla. Nykyisin tuo maalaus löytyy Lehmirannasta johtajan työhuoneen seinältä.

Hannes Mannisen muotokuvassa Tapani Rantala kertoo joutsenten kuvaavan Mannisen elämänvaiheita. 

Lähteet: